Poněkud fádní květák dostane díky nivě zajímavější chuť.
Jitka Švecová, Boskovice
Ingredience
- 1 květák
- trocha soli
- na vymazání pekáčku tuk
- z 1 rohlíku strouhanka
- 3 vejce
- 100 ml zakysané smetany
- 100 g nastrouhané nivy
- 2 lžíce hrubé mouky
- trocha pepře
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 100 g eidamu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Květák uvaříme do poloměkka a pak jej rozebereme na růžičky. Květák předváříme v osolené vodě a poté ho rychle přelijeme studenou vodou. Zachová si tak svoji bílou barvu.
-
Zapékací nádobu vytřeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme květákem. Žloutky rozmícháme se 100 ml zakysané smetany, přidáme nivu, mouku, trochu soli a pepře a nasekanou petrželku. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
-
Těstíčkem zalijeme květák, vložíme do vyhřáté trouby a zvolna upečeme. Před dopečením posypeme strouhaným eidamem. Podáváme s bramborami.