Ingredience
- 50 g slanina anglická
- 1 cibule
- 200 g žampiony
- 1 lžíce kečup ostrý
- 2 lžíce máslo
- špetka pepř
- 400 g těsto listové
- 1-2 žloutek
- špetka kmín
- špetka semínka sezamová
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno a na pánvi osmažíme dozlatova. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a s kečupem a máslem přidáme k cibuli a slanině. Opepříme a za stálého míchání dusíme, až se tekutina odpaří.
-
Listové těsto vyválíme na vále na sílu asi 3 mm a vykrájíme z něj kolečka nebo čtverce. Naplníme je částečně vychladlou směsí, okraje těsta navlhčíme a vidličkou je k sobě přimáčkneme.
-
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Na plech s pečicím papírem naskládáme pirohy a potřeme je rozšlehaným vejcem. Posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. Pirohy propíchneme vidličkou, aby při pečení unikala pára. Pečeme je asi 25 minut dozlatova. Ze surovin vytvoříme celkem přibližně 25 pirohů.