Masitá dobrota
Alžběta Chodecká, Brno
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 200 g drůbežích jater
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 50 ml smetany
- 2 snítky tymiánu
- dle potřeby sůl, pepř a olej
- 800 g vepřové panenky
- SALÁT:
- 8 plátků slaniny
- 400 g čerstvých fazolek
- 2 hrušky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- dle chuti sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na másle restujeme asi 3 minuty nakrájená játra. Vše přesuneme do mixéru, přidáme pokrájenou cibulku, česnek, smetanu, lístky tymiánu, sůl a pepř. Rozmixujeme na hladký krém. Panenku podélně rozkrojíme na obdélníkový plát. Rozklepeme, osolíme a potřeme játrovým krémem. Maso zabalíme a převážeme provázkem. Roládu opečeme ze všech stran na pánvi s olejem a poté vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 30 minut. Hotovou panenku vyjmeme na prkénko a necháme 10 minut odpočinout.
-
Slaninu rozložíme na pečicí papír a vložíme na 5 minut k masu opéct. Fazolky ponoříme na 2 minuty do vroucí vody. Poté je slijeme a prolijeme ledovou vodou. Hrušky nakrájíme na plátky a promícháme s fazolkami. Med prošleháme s hořčicí, citronovou šťávou a olejem. Podle chuti osolíme i opepříme a zálivku promícháme se salátem. Servírujeme se slaninou a s plátky rolády.