Ingredience
- Řízky
- 8 vejce
- 1 vejce (rozšlehané)
- 5 lžic mléko
- 2 lžíce mouka hladká
- špetka sůl
- 500 g brambory
- 2 lžíce máslo
- dle potřeby strouhanka na obalování
- 40 ml olej na smažení
- Ozdoba
- dle chuti rajčátka cherry
- dle chuti rukola
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce v osolené vodě uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a poté z nich oloupeme skořápky.
-
Těstíčko připravíme z našlehaného syrového vejce, mouky, 3 lžic mléka a špetky soli. Vše důkladně promícháme a můžeme obalovat.
-
Vajíčka přepůlíme a každou půlku obalujeme nejprve v těstíčku a poté ve strouhance. Lehce přimáčkneme, aby strouhanka nepadala.
-
Připravená vejce smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova. Po usmažení vložíme na papírový ubrousek okapat.
-
Brambory oloupeme a v hrnci s osolenou vodou uvaříme doměkka. Poté vodu slijeme, přidáme zbylé horké mléko, máslo a elektrickým šlehačem rozmixujeme do hladké kaše.
-
Podáváme společně s vaječnými řízečky a se zeleninovou oblohou.