Lilky a cukety s oblibou používám, skvěle ladí s chutí česneku a různých bylinek.
Martina Stupková, Poděbrady
Ingredience
- 1 větší lilek
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 150 ml drcených loupaných rajčat
- podle potřeby sůl a pepř
- 600 g těstovin
- kousek balkánského sýra
- na ozdobu bazalka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Lilek nakrájíme na malé kostičky, prosolíme a necháme alespoň 10 minut vypotit. Pak jej opláchneme a osušíme.
-
Cibuli a stroužky česneku nakrájíme nadrobno, osmahneme na olivovém oleji, přidáme připravený lilek a za stálého míchání opékáme.
-
Do směsi vmícháme drcená loupaná rajčata, vše ochutíme solí, pepřem a za občasného míchání necháme asi 10 minut podusit pod pokličkou.
-
Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě a podáváme s hotovou směsí. Nakonec na ně rozdrobíme balkánský sýr a ozdobíme je čerstvou bazalkou.
Tip redakce
Prosolení a vypocení lilku před zpracováním je dobré proto, že pak nepřijímá tolik oleje a také se zbaví případné hořkosti.