Dělávám je, když přijdou kamarádi na návštěvu, ale přítel si je občas objedná jen tak k večeři.
Karolína Borová, Plzeň
Ingredience
- 100 g eidam
- 100 g gouda nebo jiný tvrdý sýr
- 1 hermelín
- 200 ml pivo
- 250 g hladká mouka
- 3 vejce
- trocha soli a pepře
- 1 svazek pažitka
- olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sýry nakrájíme na menší kostičky. Hermelín rozřízneme na 6 podobně velkých dílů.
-
Připravíme si těstíčko na obalení. Metlou rozšleháme pivo s vejci a omytou a nakrájenou pažitkou, trochu osolíme a opepříme. Potom postupně zašleháme mouku, dokud nevznikne hustší těstíčko.
-
Kousky sýra v těstíčku namáčíme a dáváme do mírně rozpáleného oleje. Sýry smažíme postupně po menších dávkách dozlatova. Pak je dáme na ubrousek okapat.
-
Podáváme s variantami omáček, já jsem zvolila kečup, zakysanou smetanu ochucenou čerstvým koprem, solí a pepřem a majonézu ochucenou česnekem.
Tip redakce
Aby byly sýrové kousky pikantnější, je potřeba těstíčko dochutit nějakým výrazným kořením, které obsahuje chilli nebo cayenský pepř.