Tahle dobrota mi díky olivám vždycky připomene vůni Středomoří, kde to mám moc ráda.
Marcela Zapletalová, Kostelec nad Orlicí
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 3 vejce
- 120 ml mléka
- 4 lžíce olivového oleje
- 120 g vypeckovaných oliv
- 80 g tvrdého sýra typu ementál
- 200 g anglické slaniny v celku
- podle potřeby sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme vejce rozšlehaná v mléce, olej a metličkou vyšleháme těsto.
-
Olivy nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme najemno, slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vše postupně vmícháme do těsta, které nakonec ochutíme solí a pepřem a nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 ºC přibližně 15 minut, pak teplotu snížíme asi na 170 ºC a dopékáme dalších asi 30 minut.
-
Hotový chlebíček necháme vychladnout a nakrájíme ho na silnější plátky.