Pochoutka hodná Pepka námořníka.
Andrea Jílková, Polička
Ingredience
- Ingredience
- 300 g čerstvý špenát (může být i mražený)
- podle chuti sůl a pepř
- 40 g rostlinný tuk
- 1 cibule
- 40 g hladká mouka
- 500 ml mléko
- 1 zeleninový bujon
- 1 stroužek česnek
- 5 vejce
- 3 toastový chleba
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Špenát vložíme do malého množství vařící vody se solí a povaříme 10 minut. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem ze špenátu, mlékem a litrem vody. Rozdrobíme zeleninový bujon a vaříme 13 minut. Pak přidáme prolisovaný česnek, špenát a znovu povaříme 5 minut. Podle chuti okořeníme. Těsně před koncem vaření v polévce ještě rozmícháme 1 rozšlehané vejce.
-
Špenátovou polévku nalijeme do talíře, do středu vložíme osolené a opepřené volské oko. V toastovači opečeme chléb a pomocí vykrajovátek vykrájíme kytičky či jiné tvary. Do špenátové polévky se také hodí na malé kousky pokrájené uvařené brambory.