Dají se připravit na mnoho způsobů.
Líba Mukařová, Most
Ingredience
- Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 4 vejce
- 150 ml mléko
- 1–2 lžičky sůl
- 2 lžíce (případně více) perlivá voda
- 2 lžíce máslo
- 180 g zakysaná smetana
- 1 lžíce parmezán
- 1 lžička olivový olej
- pár lístků čerstvá bazalka
- 2 stroužky česnek
- 1 svazek pažitka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s vejci, mlékem, solí a perlivou vodou. Utvoříme hladké těstíčko, které dle potřeby případně ještě trochu naředíme.
-
Těsto vložíme do speciálního síta na špecle a halušky a přes síto propasírujeme do vroucí osolené vody. Krátce povaříme. Když špecle vyplavou na povrch, slijeme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom je opečeme na másle.
-
Zakysanou smetanu rozmícháme s parmazánem, přilijeme olivový olej, přidáme nadrcené listy bazalky, prolisovaný česnek a sůl.
-
Teplé noky podáváme posypané pažitkou s bazalkovým pestem.