Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Mrkvová polévka s červenou čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1879 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 237 g
Tuky 33 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvová polévka s červenou čočkou je jednoduchá a jen z pár surovin. Patří mezi ty krémové polévky, které zasytí i zahřejou. Navíc je díky chilli také lehce pikantní. Hustá mrkvová polévka je skvělá k večeři, ale co zbude, můžete si vzít k obědu do práce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
mrkev 1 kg
na špalíky
nahrubo
česnek 2 stroužky
nakrájené
zázvor (čerstvý) 3 ČL
nadrobno nakrájený
chilli sušené 1 špetka
římský kmín 2 ČL
mletý
garam masala 1 ČL
vývar zeleninový 1,5 l
nebo vody
sůl
pepř
čerstvě mletý
limetová šťáva
z 1 limety
koriandr čerstvý
k podávání
sezamová semínka
k podávání, černá - lze nahradit černuchou

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte mrkev a opékejte, dokud nezačne zlátnout, přidejte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla. Přisypte česnek, zázvor, chilli, římský kmín a garam masalu, promíchejte a nechte koření rozvonět.

2

Nakonec přisypte čočku, vlijte litr vývaru, kokosové mléko (nechte si 2 lžíce na závěrečné pokapání), promíchejte a vařte, dokud všechno nezměkne.

3

Polévku rozmixujte na jemný krém, dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou, případně nařeďte vývarem či vodou do požadované konzistence.

4

Mrkvovou polévku s červenou čočkou podávejte zdobenou lístky koriandru, semínky sezamu nebo černuchy a odloženým kokosovým mlékem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pikantnější a kořeněné chutě, nebojte se přidat víc chilli i garam masaly. Naopak jestli vaříte menším dětem, koření uberte a polévku si přiostřete až v misce nadrobno nakrájenou chilli papričkou, chilli vločkami nebo kajenským pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč