Smažené olivy jsou piplačka, ale shodli jsme se, že stojí za to, zvlášť při svátečních příležitostech.
Suroviny
olivový olej
nebo jiný rostlinný olej na smažení
vejce
1
ks
olivy zelené
250
g
plněné mandlí
strouhanka panko
75
g
italské bylinky
nebo provensálské bylinky či jiná podobná směs sušených bylin
Postup
1
V rendlíku rozehřejte 3–5 cm hlubokou vrstvu oleje na silnějším ohni na 180°C.
2
Mezitím v misce prošlehejte vejce. Vložte do něj olivy osušené papírovou utěrkou a smočte je ze všech stran. V mělké misce promíchejte strouhanku s bylinkami podle chuti a pak v ní kolem dokola obalte olivy.
3
Obalené olivy smažte po dávkách v rozehřátém oleji asi 45 sekund dozlatova. Vyndejte pomocí pěnovačky osušte na papírové utěrce a podávejte teplé.
NĚCO NAVÍC
Olivy můžete také obalit v trojobalu – pak je před obalením v mouce nesušte a použijte jemnou strouhanku.