Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5096 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 288 g
Tuky 320 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé zelí je plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Přivřete oči nad tepelnou úpravou a dejte si zelné listy plněné mletým masem. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu skvěle.

Suroviny

na vymazání pekáče
hlávka
najemno
česnek 8 stroužek
najemno
kmín 2 ČL
paprika mletá pálivá 2 ČL
z půlky biocitronu
rýže dlouhozrnná 40 g
uvařená, vychladlá
papriková
rajčatová passata - pyré 500 g
sůl mořská
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte.

2

Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

3

Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit).

4

Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

5

Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

6

Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

7

Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

28.02.2015 22:18

Výborný ! Akorát jsem před dokončením přidala strouhaný sýr (eidam + parmezán ) a vynechala rozinky (nemám je ráda ).
Doporučuji vyzkoušet :)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč