Reklama
Rizoto se slaninou a hráškem
Fotogalerie:

Rizoto se slaninou a hráškem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kulatozrnná rýže arborio je základem chutného italského rizota.

Brigita Sováková, Milevsko

Ingredience

  • 225 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 230 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička sekaného estragonu
  • na posypání čerstvě nastrouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.

  2. Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu
    a vyškvaříme ji dozlatova. Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme varu.

  3. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme víno a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.

  4. Asi po patnácti minutách přidáme také špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme
    a přidáváme vývar.


  5. Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové
    lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální (nemělo by být ani moc mokré, ani
    moc suché), stáhneme je z ohně. Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek
    másla a parmazán.

Pošli recept! - Speciál - Těstoviny a rýže (20.4.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí roládky na špejli

Kuřecí roládky na špejli

Podle receptu Evy Mančíkové z Prahy
Vaříme express /05.03.18
Kuřecí játra se žampiony v omáčce

Kuřecí játra se žampiony v omáčce

Tuto rychlovku zvládne uvařit každý.
Jiřina Kapsová, Mladá Boleslav
Vaříme express /14.09.10
Lečo bez vajec

Lečo bez vajec

O dovolené se snažím buď nevařit vůbec, nebo jenom jednoduše.

Květa Kroupová, ...

Vaříme express /08.09.16
Párek podle babičky

Párek podle babičky

Rychlé řešení, když není co na stůl.

Klára Janků, Brno

Vaříme express /10.02.13
Jarní pomazánka

Jarní pomazánka

Svačina, která tě osvěží

Podle receptu Petry Crhákové z Rokycan

Vaříme express /23.02.19
Houbová pánev se zeleninou

Houbová pánev se zeleninou

Nejlepší přílohou k této lahodné kořeněné pochoutce je klasická vařená rýže.
...
Vaříme express /06.09.13
 

Nejnovější

Chalupářský kotlík

Chalupářský kotlík

Romana Rubášová, Klatovy
Za pár korun /28.06.19
Vařená kuřecí roláda

Vařená kuřecí roláda

Nesmí ti chybět v kuchařce

Vojta Miláček, Praha

Škola vaření /28.06.19
Fazolový guláš se žampiony

Fazolový guláš se žampiony

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /28.06.19
Housky zapékané s ředkvičkami

Housky zapékané s ředkvičkami

Eva Nováková, Český Krumlov

Vaříme express /28.06.19
Hranolky z kapříka

Hranolky z kapříka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Domácí burgery

Domácí burgery

Lucie Fírerová, Praha

Všehochuť /28.06.19
Tropický chia pudink

Tropický chia pudink

Zdravý ovocný dezert

Podle receptu Dominiky Lužanské z Mělníka

Zdravě a chutně /27.06.19
Pikantní kuřecí křídla

Pikantní kuřecí křídla

Tomáš Mika, Brno

Všehochuť /27.06.19
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Krůtí steak se zeleninovým kuskusem

Rychlé, zdravé a chutné

Podle receptu Tomáše Vaňka z Otrokovic

Všehochuť /27.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama