Reklama
Rizoto se slaninou a hráškem
Fotogalerie:

Rizoto se slaninou a hráškem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kulatozrnná rýže arborio je základem chutného italského rizota.

Brigita Sováková, Milevsko

Ingredience

  • 225 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 230 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička sekaného estragonu
  • na posypání čerstvě nastrouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.

  2. Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu
    a vyškvaříme ji dozlatova. Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme varu.

  3. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme víno a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.

  4. Asi po patnácti minutách přidáme také špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme
    a přidáváme vývar.


  5. Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové
    lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální (nemělo by být ani moc mokré, ani
    moc suché), stáhneme je z ohně. Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek
    másla a parmazán.

Pošli recept! - Speciál - Těstoviny a rýže (20.4.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kynutý koláč s párky

Kynutý koláč s párky

Mám dva velké vnuky, tento koláč jim zachutnal. Dita Strakošová, Šumperk
Vaříme express /18.03.12
Cuketa s masovou směsí

Cuketa s masovou směsí

Do směsi můžeš přidat  trochu petrželové natě.

Anna Opavská, Skotnice

...
Vaříme express /06.01.16
Placičky z tresky a hrášku

Placičky z tresky a hrášku

Jediný způsob, jak dostat do dětí rybu.

Lenka Miloňová, Beroun

Vaříme express /25.10.17
Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Naučila mě ji moje maminka.

Lenka Ghisi, Brno

Vaříme express /02.03.13
Jednohubky s kaviárem

Jednohubky s kaviárem

Hodí se zejména pro slavnostnější příležitost.

Jana Pištorová, Znojmo

Vaříme express /28.12.15
Květáková polévka s květákovými knedlíčky

Květáková polévka s květákovými knedlíčky

Že je to stejný nesmysl jako mazat chleba na chleba? Tak ochutnejte a uvidíte, že tato ...
Vaříme express /13.06.12
 

Nejnovější

Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake

Lucie Zubatá, Vnorovy
Za pár korun /09.06.18
Krémový dortík

Krémový dortík

Michaela Launová, Běrunice-Slibovice

Škola vaření /09.06.18
Smetanovo-jahodový dort

Smetanovo-jahodový dort

Podle receptu

Karolíny Poledňákové z Mostu

Vaříme express /09.06.18
Vydařený hejk

Vydařený hejk

Jana Remková, Orlová-Lutyně

Vaříme express /09.06.18
Kakaovo-tvarohový dezert s broskvemi

Kakaovo-tvarohový dezert s broskvemi

Hrnkový recept

Romana Rubášová, Klatovy

Všehochuť /09.06.18
Plněné kalamáry s koprovou omáčkou

Plněné kalamáry s koprovou omáčkou

Milada Solánková, Praha

Všehochuť /09.06.18
Řepný dortík s tvarohem

Řepný dortík s tvarohem

Hana Kůrková, Kardašova Řečice

Škola vaření /08.06.18
Snadný malinový krém

Snadný malinový krém

Extra rychlý dezert

Alžběta Mikšová, Brno

Vaříme express /08.06.18
Pudinkový dort s ovocem

Pudinkový dort s ovocem

Michaela Hrdinová, Lanškroun

Vaříme express /08.06.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama