Reklama
Rizoto se slaninou a hráškem
Fotogalerie:

Rizoto se slaninou a hráškem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kulatozrnná rýže arborio je základem chutného italského rizota.

Brigita Sováková, Milevsko

Ingredience

  • 225 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 230 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička sekaného estragonu
  • na posypání čerstvě nastrouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.

  2. Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu
    a vyškvaříme ji dozlatova. Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme varu.

  3. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme víno a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.

  4. Asi po patnácti minutách přidáme také špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme
    a přidáváme vývar.


  5. Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové
    lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální (nemělo by být ani moc mokré, ani
    moc suché), stáhneme je z ohně. Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek
    másla a parmazán.

Pošli recept! - Speciál - Těstoviny a rýže (20.4.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Sýrová polévka

Sýrová polévka

Mám malé děti, které mají mlsné jazýčky. Sýrovou polévku se naučily jíst u babičky...
Vaříme express /21.07.08
Klobása s hrachovou kaší

Klobása s hrachovou kaší

Tomáš Mika, Brno

Vaříme express /11.03.19
Paštika v hráškovém župánku

Paštika v hráškovém župánku

Paštiku můžeme v kuchyni použít i jinak, než ji jen namazat na pečivo.
...
Vaříme express /23.12.11
Cizrnová pomazánka

Cizrnová pomazánka

Lucie Skálová, Strakonice

Vaříme express /01.08.18
Těstoviny s lilkem

Těstoviny s lilkem

Lilky a cukety s oblibou používám, skvěle ladí s chutí česneku a různých bylinek.

...
Vaříme express /22.04.17
Krémové rizoto

Krémové rizoto

Moje rodina si potrpí na teplé večeře a já dost často přemýšlím, co uvařit ...
Vaříme express /06.10.08
 

Nejnovější

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Vánoce zdravě: 3 tipy na vánoční cukroví, po kterém nepřiberete

Přestože na Vánoce si chce každý dopřát dobré jídlo, kila cukru a tuku nejsou zrovna ...
Všehochuť /12.12.19
Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým

Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...

Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama