Reklama
Rizoto se slaninou a hráškem
Fotogalerie:

Rizoto se slaninou a hráškem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kulatozrnná rýže arborio je základem chutného italského rizota.

Brigita Sováková, Milevsko

Ingredience

  • 225 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 230 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička sekaného estragonu
  • na posypání čerstvě nastrouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.

  2. Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu
    a vyškvaříme ji dozlatova. Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme varu.

  3. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme víno a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.

  4. Asi po patnácti minutách přidáme také špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme
    a přidáváme vývar.


  5. Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové
    lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální (nemělo by být ani moc mokré, ani
    moc suché), stáhneme je z ohně. Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek
    másla a parmazán.

Pošli recept! - Speciál - Těstoviny a rýže (20.4.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Pomazánka z rybiček

Pomazánka z rybiček

Rybičková pomazánka trochu jinak, dobrá jako zdravá večeře. Ivana Bartušková, Luka...
Vaříme express /08.06.10
Česneková pomázanka na jednohubky

Česneková pomázanka na jednohubky

Jednoduchá, rychlá a všem moc chutná.
Vaříme express /20.05.12
Rohlíky na jehle

Rohlíky na jehle

Jako přílohu si k nim dávám zeleninový salát.
Bohumil Křenek, Most
Vaříme express /04.09.09
Listový salát s mandarinkou

Listový salát s mandarinkou

Výborný salát z ledového nebo klasického salátu, který se hodí k hlavnímu chodu, anebo...
Vaříme express /14.05.12
Rychlé toasty

Rychlé toasty

Nezdá se to, ale jsou dost syté.

Ivana Černá, Praha

Vaříme express /17.08.15
Barevný mix plný chutí

Barevný mix plný chutí

V tomto pokrmu je spousta zeleniny, takže je doslova nabitý vitaminy.

Jana ...

Vaříme express /26.04.17
 

Nejnovější

Preclíky

Preclíky

Manžel je miluje, tak mu je peču pro radost. Kateřina Crhová, Litoměřice
Škola vaření /23.05.17
Salát z rybích pepřenek

Salát z rybích pepřenek

Rychlá příprava, skvělá chuť.

Marie Ospalíková, Kroměříž

Vaříme express /23.05.17
Salát s fenyklem a krevetami

Salát s fenyklem a krevetami

Ti, kteří nemají rádi mořské plody, mohou krevety vyměnit za orestované kuřecí maso.

...
Zdravě a chutně /23.05.17
Brokolicová omeleta

Brokolicová omeleta

Rychlá a zdravá večeře.

Jana Váňová, Kopřivnice

Zdravě a chutně /23.05.17
Crēme brûlée

Crēme brûlée

Dezert, který jsme si oblíbili.

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /23.05.17
Třešňová polévka z ptáčnic

Třešňová polévka z ptáčnic

Plané třešně rostou skoro všude.

Božena Kolářová, Pouště

Za pár korun /22.05.17
Koláč s rebarborou a jahodami

Koláč s rebarborou a jahodami

Moučník, který nikdy nezklame.

Renata Slavíčková, Velké Popovice

Škola vaření /22.05.17
Chalupářská játra

Chalupářská játra

Výborná jsou s jakýmikoliv bylinkami, ale tymián mám nejraději.

Hana Šátralová, ...

Vaříme express /22.05.17
Mrkvovo-sýrové karbanátky

Mrkvovo-sýrové karbanátky

Jako příloha se hodí bramborová kaše. Někdy je jíme studené s chlebem.

Pavlína ...

Vaříme express /22.05.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1706

Jahody a letní ovoce

Začátek léta je mým nejoblíbenějším obdobím. Ráno mě z postele vytáhne zpěv ptáků..

více
poslirecept_extra_small1701

Bez lepku

Jak kdysi někdo moudrý řekl, nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama