Reklama
Rizoto se slaninou a hráškem
Fotogalerie:

Rizoto se slaninou a hráškem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kulatozrnná rýže arborio je základem chutného italského rizota.

Brigita Sováková, Milevsko

Ingredience

  • 225 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 230 g rýže arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžička sekaného estragonu
  • na posypání čerstvě nastrouhaný parmazán

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrášek nasypeme do vroucí vody, krátce povaříme a propláchneme studenou vodou.

  2. Polovinu másla rozpustíme na pánvi, přilijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu
    a vyškvaříme ji dozlatova. Přisypeme nasekanou cibulku a smažíme asi 5 minut. Vývar v hrnci přivedeme varu.

  3. Jakmile cibulka změkne a zprůsvitní, nasypeme na ni propláchnutou rýži a pořádně ji promícháme tak, aby bylo každé zrnko obaleno tukem. Přilijeme víno a dále promícháváme a vaříme až do chvíle, kdy se prakticky úplně odpaří. V tomto okamžiku začneme postupně přilévat po naběračkách horký vývar. Rýže bude pomalu vstřebávat tekutinu, takže stále promícháváme a přiléváme vývar.

  4. Asi po patnácti minutách přidáme také špetku šafránu s nálevem, sůl a pepř a dále mícháme
    a přidáváme vývar.


  5. Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a bazalkové
    lístky. Promícháme, a pokud je konzistence rizota ideální (nemělo by být ani moc mokré, ani
    moc suché), stáhneme je z ohně. Ochutnáme, zda je dost slané a opepřené, a přidáme zbytek
    másla a parmazán.

Pošli recept! - Speciál - Těstoviny a rýže (20.4.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Pastináková polévka s karí

Pastináková polévka s karí

Pastinák si pěstuji na zahradě, dá se z něj vyrobit i skvělý džem. ...
Vaříme express /26.03.10
Nadívanica

Nadívanica

Manželka ji připravuje nejen o Velikonocích.


Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Vaříme express /28.03.17
Špagety s kuřecím masem

Špagety s kuřecím masem

Maso můžeš nahradit sójovými kostkami.
Hana Kupková, Ostrava
Vaříme express /11.11.10
Kuřecí špízy

Kuřecí špízy

Dozlatova opečené jsou opravdu skvělé, v létě je děláme venku na dřevěném uhlí.

...

Vaříme express /21.01.17
Bramborová pánev

Bramborová pánev

Když zůstanou nespotřebované suroviny v ledničce, smíchám je na pánvi s bramborami a ...

Vaříme express /29.11.12
Selská omeleta s hráškem

Selská omeleta s hráškem

Přítel si ji dokáže připravit sám, ale jako většina chlapů je radši, když vařím ...

Vaříme express /21.05.16
 

Nejnovější

Noky se žampiony a uzeninou

Noky se žampiony a uzeninou

Noky si vždy koupím do zásoby, aby byly ve spíži stále k dispozici. Manžel pak vaří ...
Vaříme express /25.06.17
Pstruzi se žampiony

Pstruzi se žampiony

Ryby by měly být vypečené dozlatova.

Tereza Jarovská, Pelhřimov

Všehochuť /25.06.17
Placky z mladé cukety

Placky z mladé cukety

Ovoníš je trochou čerstvé majoránky.

Iveta Černohorská, Bechyně

Vaříme express /24.06.17
Bylinková vepřová roláda

Bylinková vepřová roláda

Do rolády někdy přidávám i míchaná vejce, je pak barevnější.

Markéta Halušková,...

Všehochuť /24.06.17
Pražma s citronem a bylinkami

Pražma s citronem a bylinkami

Díky tomu, že rybu budeš grilovat v alobalu, zůstane šťavnatá.

Lucie Hrušková, ...

Zdravě a chutně /23.06.17
Zapečené cibule s nivou

Zapečené cibule s nivou

Nemusíš mít obavy, po uvaření je cibule lépe stravitelná a tolik nenadýmá.

Lenka ...

Všehochuť /23.06.17
Minipizzy

Minipizzy

Mám tři malé syny, rádi pomáhají. Připravím jim placky  a oni je ozdobí dle ...

Všehochuť /22.06.17
Houbová omeleta

Houbová omeleta

Naše častá letní i podzimní večeře.

Jindra Kolomazníková, Vsetín

Za pár korun /21.06.17
Zahradníkova pochoutka

Zahradníkova pochoutka

Tahle zdravá večeře tě zasytí i bez pečiva. Můžeš ji vylepšit kousky ...

Zdravě a chutně /21.06.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1707_copy

Léto na talíři

Léto je tu! Dny jsou plné slunečních paprsků a všichni je chceme nasávat plnými doušky.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama