Ingredience
- 500 g čerstvé žampiony
- 100 g krůtí šunka
- 100 g tvrdý sýr
- dle potřeby sušený česnek
- sůl a pepř podle chuti
- olej olivový na potírání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Žampiony zbavíme nohy a oloupeme vrchní slupku. Vnitřky osolíme a opepříme. Tvrdý sýr nastrouháme na jemné straně struhadla.
-
Žampionové hlavy plníme směsí z nastrouhaného sýra a natrhané šunky. Vše pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným česnekem.
-
Dáme zapéct do trouby na 200 °C asi 20 minut.
-
TIP: Podáváme s tmavým pečivem na salátové obloze.
Místo žampionů můžeme použít i jiné druhy větších jedlých kloboukovitých hub, které jsme si přinesli z lesa. Pokud se nám poštěstí, nasbíráme i žampiony, dáváme ale pozor, ať si zejména mladé kousky nespleteme se světlými muchomůrkami. Můžeme také narazit na jedovatý žampion záprašný, který poznáme podle toho, že pokud z něj kousek ulomíme, poraněné místo rychle zežloutne.