Ingredience
- 500 g pastińák
- 1 brambory
- 1,5 l vývar zeleninový
- 1 cibule velká
- 1 lžíce máslo
- 1 lžička kari
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- 200 ml smetana na vaření
- dle potřeby bylinky zelené
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pastinák a bramboru oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostky zeleninového vývaru a dáme vařit asi na 20 minut.
-
Na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme karí koření, krátce osmahneme a přesypeme do polévky.
-
Ochutíme solí a pepřem, přilijeme smetanu, rozmixujeme a necháme přejít varem. Ozdobíme bylinkami.
TIP: Pastinák je stará rostlina pěstovaná nejméně 3000 let. Je sladší než petržel, a tak měl ve starověku podobné využití jako brambory. Léčí revmatizmus, plynatost i nervové poruchy.