Ivana Černá, Praha
Ingredience
- 500 g listového těsta
- 1 menší cibule, může být červená
- 1 lžíce oleje
- 400 g mraženého sekaného špenátu
- podle chuti sůl a pepř
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- 150 g mozzarelly
- 1 žloutek na potření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z listového těsta vyválíme dva kulaté pláty cca 3 mm silné.
-
Dále si připravíme špenát: cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozehřejeme olej, cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme špenát, promícháme, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Vše necháme krátce probublat a poté zašleháme vejce. Prohříváme několik minut, aby se vejce srazilo.
-
Na první vyválený plát navrstvíme do středu těsta jednu třetinu špenátu, snažíme se vytvořit kopeček o průměru hrnku na 250–300 ml. Zbylou náplň rozmístíme 4 cm od kraje prvního plátu po celém obvodu dokola.
-
Špenát posypeme nahrubo nastrouhanou mozzarellou. Plát se špenátem zakryjeme zbylou částí těsta. Do středu protlačíme (velice opatrně) hrnkem kolečko. Okolní kousky těsta nakrojíme do tvaru paprsků a lehce je pootočíme, aby byla vidět náplň. Potřeme žloutkem a dáme péct při 180 °C dozlatova.