Ingredience
- 2-3 lžíce mouka hladká
- 3 lžíce máslo
- 1 rajský protlak
- 6-8 lžic kečup
- špetka sůl
- 1-2 lžičky perníkové koření
- 1-2 lžičky koření na jablkový závin
- 1 lžička skořice
- 1 cukr vanilkový
- 8-9 hřebíček
- 1/2 lžíčky citrónová kůra
- 1-2 lžíce med
- 2 lžíce cukr krupice
- 1-2 lžíce citronová šťáva
- 1 lžička ocet
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji litrem studené vody, přidáme rajský protlak, kečup, všechno koření a med. Vaříme za občasného míchání, aby se jíška nepřichytila ke dnu.
-
Připravíme karamel. Do menšího kastrůlku nasypeme cukr a za stálého míchání jej necháme zkaramelizovat. Pak opatrně nalijeme do omáčky, kterou přitom průběžně mícháme.
-
Dochutíme, podle potřeby okyselíme citronovou šťávou a octem. Podáváme s vařenými kolínky.
TIP: Kastrůlek od karamelu nech odmočit ve studené vodě.