Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 4 vepřové palce z panenky
- 500 g vykostěného krůtího stehna
- 300 g libové Oravské slaniny (bez kůže)
- vepřové sádlo
- 750 ml až 1 l vývaru z kostí
- 2 velké cibule
- podle chuti sůl a pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- kousek másla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vepřové maso (palce) nakrájíme na kostky, krůtí a slaninu bez kůže na menší kostky. Do hrnce dáme rozehřát lžíci vepřového sádla a po jeho rozpálení vložíme najemno nakrájené cibule, slaninu a opečeme vše dozlatova.
-
Na kostky nakrájené vepřové a krůtí maso vložíme do hrnce na opečenou cibuli se slaninou a zprudka osmahneme. Jakmile se maso zatáhne, přidáme sůl, pepř, lžičku drceného kmínu a utřený česnek. Podlijeme připraveným vývarem asi do 3/4 a dusíme ve vlastní šťávě do změknutí.
-
V průběhu dušení můžeme vývar lehce dolévat. Jakmile je maso měkké, přidáme v troše studené vody rozmíchanou lžíci hladké mouky.
-
Vše dobře promícháme a necháme na mírném ohni asi 10–15 minut povařit.
-
Na závěr dochutíme oříškem másla pro lesk a zjemnění omáčky. Podáváme s opečeným bramborem nebo rýží.