Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí polévka s knedlíčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
2.6/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob/na 25 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1777 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 98 g
Tuky 127 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vývar je základ. Doporučuju ho připravit ve velkém a po částech zamrazit. Stejně jako chilli olej. Knedlíčky pak vyšvihnete raz dva!

Suroviny

Na vývar
500 g
polévková směs z kuřete + kosti ze stehen vykoštěných na knedlíčky
mrkev 1 ks
pórek 1 ks
zelená část z menšího (cca 10cm)
zázvor (čerstvý) 1 cm
jarní cibulka 1 ks
pepř bílý 3 kulička
menší, rozpůlená
2 PL
světlá sójová omáčka
(Tamarindtree používají Shao Xing, viz Tipy & Triky)
sůl špetka
cukr špetka
Na chilli olej
rostlinný olej 4 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
nadrobno
jarní cibulka 2 PL
nadrobno
nadrobno (těch dlouhých)
3 PL
korejské chilli papričky drcené (lze nahradit obyčejnými, ale více pálí)
sezamový olej 2 PL
sůl 1 ČL
kajenský pepř ½ ČL
(viz Tipy & Triky)
hnědý cukr 1 PL
Na knedlíčky
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
5 cm
špalík menšího pórku (bílá část), nadrobno
Dále potřebujeme
2 PL
světlá sójová omáčka
1 PL
tmavá sójová omáčka
pepř bílý špetka
sůl špetka

Postup

1

Na vývar upečte kuřecí kosti a skelety v troubě, přesypte do hrnce a přidejte ingredience až po cibuli. Do pekáčku, v kterém se kosti pekly, vlijte vodu a vše připečené odvařte a vlijte do hrnce. Do- lijte vodu do hrnce tak, aby v něm byly 3 litry. Pomalu přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a táhněte alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom sceďte a dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem, solí a cukrem.

2

Na chilli olej do hrnce vlijte 2 lžíce rostlinného oleje a zahřejte ho na mírném plameni. Vsypte zázvor, jarní cibulku a nechte zesklovatět. Přisypte chilli papričky a krátce orestujte. Přidejte korejské chilli papričky a promíchejte a poté přidejte zbylé ingredience i zbylý olej – toho dejte tolik, aby vše bylo těsně ponořené. Nechte na velmi mírném plameni zhruba 5 minut a potom odstavte.

3

Na knedlíčky zbavte stehna kůže a kostí a maso nakrájejte nadrobno, čím menší kousky, tím lépe. Přidejte všechny zbylé ingredience a vše důkladně promíchejte.

4

Pláty těsta wonton na knedlíčky rozložte na pracovní plochu, stačí vždy po pěti, a nejlépe rozprašovačem navlhčete vodou, ne však příliš, potom by u sebe těsto nedrželo. Do středu každého plátu dejte lžičku směsi a těsto přeložte protilehlými rohy k sobě tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje pečlivě přitiskněte, pak spojte ostré rohy a zatočte – postup krok za krokem najdete níže. Knedlíčky vařte zvlášť ve vroucí, mírně osolené vodě 5 minut (kdybyste je vařili rovnou ve vývaru, kvůli škrobu v těstě by se zakalil).

5

Vývar podávejte horký, s knedlíčky, štědře pokapaný chilli olejem, posypaný chilli papričkami a bylinkami.

6

KNEDLÍČKY KROK ZA KROKEM

příprava knedlíčků

  • Připravte náplň s konzistencí asi jako řidší hmota na karbanátky a s obsahem škrobu. Čtvercové pláty těsta wonton rozložte vždy po několika na pracovní plochu a jemně je postříkejte rozprašovačem vodou, aby bylo těsto tvárné a lepilo k sobě. Do plátu dejte 2–3 lžičky náplně.
  • Náplň uzavřete uvnitř tak, že spojíte protilehlé rohy čtverce, aby vznikl trojúhelník (těsto není přesný čtverec, pokud nebudou strany lícovat, nevadí). Okolo náplně těsto dobře přitiskněte prsty – pevnost tohoto spoje je klíčová, aby náplň při vaření nevytékala.
  • Oba delší protilehlé cípy vzniklého trojúhelníku přitiskněte k sobě a jemně zmáčkněte prsty. (Přitom stále kontrolujte, jestli hlavní obvodový spoj pevně drží a nedělají se v něm skuliny, pokud ano, důkladně přitiskněte těsto k sobě.)
  • Spojené cípy otočte dvakrát nebo třikrát ve směru hodinových ručiček. Naplňte všechny knedlíčky a vařte je ve vroucí mírně osolené vodě asi 5 minut. Potom je vložte do polévky nebo podávejte s omáčkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Náplň do knedlíčků má mít konzistenci jako řídká hmota na karbanátky – škrob v náplni pomáhá držet všechny šťávy uvnitř, náplň tak zůstane šťavnatá a při vaření nevytéká. Můžete je uvařit i dopředu, jen je zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly.

TIPY & TRIKY

  • Rýžové víno koupíte v asijských obchodech, občas i ve větších supermarketech v exotickém koutku. 
  • Sečuánský pepř je aromatické koření nepálivé pepřové chuti. Koupíte jej ve vybraných obchodech nebo on-line.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč