Brambory zvládnou mnohem víc než jen přílohu! Máme pro vás základní mikrovlnný recept a tři skvělé náplně.
Suroviny
Postup
Povařte brambory v mikrovlnce
Omyjte je, osušte a celé propíchejte vidličkou. Každou bramboru pak posaďte na kus kuchyňského papíru nebo ubrousek a osm minut povařte v mikrovlnné troubě nastavené na nejvyšší stupeň.
Pak je nechte ještě minutu stát. Pokud byste vařili víc brambor, je nutné trochu jim pobyt v troubě prodloužit. (Jestli nemáte mikrovlnku, docílíte stejného efektu asi dvacetiminutovým povařením v osolené vodě.)
Rozkrojte a podávejte
Mírně zchladlé brambory nahoře křížem nařízněte a poté zespoda zmáčkněte, aby se otevřely. Pak do nich už jen navršte vybranou náplň.
Krásně křupavé
Jestli chcete, aby brambory měly křupavou slupku, povařte je v mikrovlnce jen pět minut a pak je na dalších pět minut přesuňte pod gril v troubě. Grilujte za občasného otočení. Brambory můžete také upéci běžným způsobem v troubě při 200 °C. Trvá to zhruba čtyřicet minut.
Náplň ze salámu a červeného pesta
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 1 vrchovatá lžíce červeného pesta
- 2 konzervované papriky, pokrájené
- 6 plátků pikantního salámu
- 6 vypeckovaných černých oliv, nakrájených
Smetanu a pesto promíchejte. Do horkých brambor navršte plátky paprik a salámu, přidejte olivy a vše přelijte zakysanou smetanou s pestem.
Náplň ze slaniny a hub
- 100 g anglické slaniny, pokrájené
- oříšek másla
- 100 g hub, nejlépe lesních, pokrájených
- 150 g hotové rajčatové omáčky
- sůl a pepř na dochucení
Slaninu vysmažte nasucho na pánvičce dokřupava. Pak přidejte máslo i houby a opékejte asi pět minut. Osolte a opepřete. Brambory naplňte rajčatovou omáčkou, slaninou s houbami a trochou šťávy z hub.
Náplň z plísňového sýra a polníčku
- 85 g sýra s modrou plísní
- 2 hrsti čerstvého polníčku nebo řeřichy
- 2 lžíce mangového čatní (lze nahradit meruňkovým džemem)
Polovinu sýra rozmělněte vidličkou a zelené lístky posekejte. Do dvou horkých brambor dejte rozmačkaný sýr s polovinou čatní. Navršte zelené lístky, navrch rozdrobte zbylý sýr a zakápněte zbylým čatní.