Lze použít i basmati rýži, nejlépe ale speciální sladkou japonskou rýži "mochi". Pokud nemáme kokosové mléko, rozmixujeme mléko se strouhaným kokosem a necháme stát přes noc.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 100 g kulatozrnná rýže
- 300 ml sojové mléko
- kousek čerstvý zázvor
- špetka vanilka
- 1 lžíce máslo
- sezamový olej
- 1 mango
- 100 ml kokosové mléko
- na ozdobu strouhaný kokos
- 4 lžíce bílé víno
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zázvor nakrájíme nebo nastrouháme najemno. Vymačkáme (šťávu uschováme) a opražíme na kapce sezamového oleje. Přisypeme rýži a po chvilce víno, které necháme rychle vyvřít. Přilijeme sojové mléko, ale jen tolik, aby byla rýže potopená, dále zázvorovou šťávu, vanilku a průběžně přidáváme mléko podle potřeby.
-
Když už rýže začíná být "al dente", přidáme kokosové mléko a rozmačkané nebo nakrájené mango. Povaříme do zhoustnutí a nakonec zjemníme máslem a sezamovým olejem. Podáváme zdobené strouhaným kokosem či celými kešú oříšky.