Opravdová delikatesa, kterou vždy nadchnu svého muže. Doporučuji zapíjet červeným vínem.
Eva Lamačová, Brno
Ingredience
- 2 kachní prsa bez kosti
- trocha soli a pepře
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 1–2 lžíce oleje
- 2 šalotky
- 100 ml červeného vína
- 100 ml drůbežího vývaru
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 hřebíčky
- 100 g zavařených brusinek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kachní prsa omyjeme. Kůži nařízneme do mřížky a do masa vetřeme sůl, pepř a tymián. Na pánvi rozpálíme olej a prsa opékáme z každé strany 4 minuty, nejdříve kůží dolů. Potom je vložíme do menšího pekáčku vyloženého alobalem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
-
Orestovaná prsa dopékáme v troubě dalších 10 minut. Pak je z pekáčku vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme několik minut odpočinout.
-
Ve výpeku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, zalijeme červeným vínem, přidáme lžičku cukru, hřebíčky a nakládané brusinky. Promícháme a povaříme 7–8 minut tak, aby omáčka mírně zhoustla. Poté přimícháme trochu vývaru a ještě krátce prohřejeme.
-
Kachní prsa nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými placičkami.
Tip redakce
Masíčko z kachních prsíček je výtečné, nesmí se však přesušit. Musí zůstat šťavnaté.