Řeči zvířat po něm sice neporozumíš, ale stejně je super.
Lucie Strakošová, Trnávka
Ingredience
- 400 g vepřové panenky
- na potření olej
- 2 stroužky česneku
- trocha soli
- podle chuti čerstvě mletý barevný pepř
- 2–3 lžíce koření adžika
- 2 lžíce sójové omáčky
- 50 g anglické slaniny
- 10 žampionů
- 50 g nivy
- 100 ml smetany 12%
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Maso ponecháme v celku. Potřeme olejem, prolisovaným česnekem, lehce osolíme,
opepříme, okořeníme adžikou, zakapeme sójovkou, uložíme do uzavřené nádoby a necháme odležet alespoň 2 hodiny. -
2. Grilovací pánev rozpálíme, přidáme trošku oleje, maso necháme trochu okapat od marinády a pak prudce opečeme z obou stran. Troubu rozpálíme na 180 °C, po zatáhnutí maso přendáme na plech a asi 10 minut dopečeme.
-
3. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky, dáme ji orestovat do pánve, v níž jsme dělali maso, přidáme na čtvrtky nakrájené žampiony, orestujeme, přidáme rozdrobenou nivu a zalijeme smetanou.
-
4. Necháme rozpustit a podáváme s masem a třeba gratinovanými bramborami. Ty připravíme tak, že je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, opepříme, přidáme trochu rozmarýnu a naskládáme do zapékací misky vytřené máslem. Nahoru nasypeme trochu slaniny a přidáme ještě pláteček másla. Potom zapékáme asi 30–40 minut při teplotě 180 °C dozlatova.