Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kachna s brusinkovou nádivkou
Kachna s brusinkovou nádivkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kachna s brusinkovou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4754 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 487 g
Tuky 156 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachnu nadíváme, protože se nás u stolu schází hodně. Nechte si na její přípravu dost času, pečte ji na malém ohni dlouho a zakrytou. Na závěr můžete kachnu polít trochou piva a odkrytou dopéct – bude krásně křupavá.

Suroviny

o hmotnosti asi 2 kg
Na nádivku
housky 9 ks
sušené brusinky 130 g
propláchnutné a osušené
petrželka 2 hrsti
nasekaná
vejce 8 ks
žloutky a bílky oddělené
mléko 150 ml
slanina 100 g
lze nahradit libovým uzeným, na kostičky
sůl
pepř
mletý nebo strouhaný
kmín 1 ČL
celý

Postup

1

Nejprve podle prvního a druhého obrázku vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet (viz první obrázek). Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu nastřihněte nebo vylomte (podle druhého obrázku). Odřezaný skelet vytáhněte spodkem a použijte ho třeba na polévku. Rozpalte elektrickou troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

2

Připravte nádivku: v misce smíchejte brusinky, opraženou housku, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky uzeného, sůl a pepř a muškátový oříšek. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je přidejte ke zbytku nádivky.

příprava masa

 
3

Troubu ztlumte na 180/160 stupňů. Nádivkou napěchujte kachnu (viz třetí obrázek) a sešijte ji nebo spíchněte špejlemi (podle obrázku čtyři). Posypte kmínem a pečte přibližně jednu a půl až dvě hodiny dozlatova; kachnu občas přelijte uvolněnou šťávou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte – kachna by se měla dusit, nikoli smažit.

uzavření kachny

Tip na obměnu 
Kachnu s nádivkou ještě můžete vylepšit vepřovým masem. Celou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na pánvi tak, aby chytila zlatou barvu. Kachnu naplňte přibližně polovinou nádivky, dovnitř vložte opečenou panenku a dokončete nadívání. Doba pečení se přiblíží ke dvěma hodinám.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

06.12.2008 20:51
Ahoj, kachnu jsem jeste nikdy nevykostoval. V galerii jsem taky nenasel dalsi obrazky, jak na to. Mato k tomu fotky nebo video? Muzu tu kachnu nechat nevykostenou? Diky
05.01.2008 09:47
Recept se nachází v č.12/06, str.65
27.12.2007 15:04
Kachna je opravdu skvělá, jen se po ní zaprášilo.

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč