Skvělé jednohubky nejen na silvestrovskou oslavu.
Alžběta Prchalová, Kolín
Ingredience
- 100 g uzeného lososa
- 200 g smetanové lučiny nebo žervé
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g malých loupaných krevet
- 3 lžíce majolky
- 1 lžička kečup
- 1 lžička cukru
- podle chuti sůl
- 1 balení bílého toastového chleba
- Na ozdobu:
- 1/2 okurky
- kopr
- rukola
- zrníčka granátového jablka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Uzeného lososa rozmixujeme, přidáme lučinu nebo žervé a citronovou šťávu a vše vyšleháme dohladka. Čerstvý kopr můžeme přidat přímo do pěny. Solit nyní nemusíme.
-
Krevety vložíme do vroucí osolené vody a necháme 1–2 minuty povařit. Pak je slijeme a necháme vychladnout. Majolku smícháme s kečupem, cukrem, špetkou soli a citronovou šťávou. Přidáme studené krevety a zamícháme.
-
Z toastového chleba odkrojíme kůrky a plátky rozkrojíme na čtvrtky. Na čtverečky nanášíme buď lososovou pěnu, plátek okur- ky a zdobíme koprem, nebo krevetovou směs, rukolu a zdobíme granátovým jablkem.
Tip redakce
Budeš-li dělat variantu s krevetami, pamatuj, že i ty superčerstvé se hodně rychle kazí. Pokud je tedy nebudeš zpracovávat v den nákupu, alespoň jim odstraň hlavičky – ty totiž zkáze podléhají nejdřív. Nevyloupané ocásky pak ještě v chladničce den dva vydrží.