Podle receptu Marcely Vodové
Marcela Vodová, šéfredaktorka
Stará se o chod časopisu a celé redakce. „Někdy je těžké celý den koukat do počítače na ty dobroty, které nám na fotkách posíláte. Často neodolám a zkouším je pak doma.“
Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 80 ml oleje + trocha na osmažení cibule
- 12 stonků zeleného chřestu
- 150 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- 2 vejce
- 180 ml mléka
- 70 g tvrdého sýra
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na troše oleje necháme cibuli zesklovatět, na chvíli přidáme česnek, orestujeme, odstavíme a necháme vychladnout.
-
Chřest omyjeme, odkrájíme dřevnaté stonky, horní část s hlavičkou odkrojíme a dáme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na malá kolečka. Na 2 minuty je vhodíme do horké vody, ke konci k nim asi na půl minuty přihodíme i hlavičky. Po vaření je zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
-
V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, sůl a pepř a přidáme i okapaný chřest bez hlaviček. V jiné míse smícháme vejce, olej, mléko, cibuli s česnekem a sýr, který jsme nastrouhali na hrubém struhadle. Obě směsi spojíme dohromady a těstem naplníme košíčky na muffiny.
-
Vršek ozdobíme jednou rozpůlenou chřestovou hlavičkou. Plech na muffiny vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut. Před podáváním necháme vychladnout.