Lehké rizoto vhodné jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu. Je velmi levné a nekalorické.
Marie Blažková, Křenovice
Ingredience
- 1 pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česnek
- 1/2 citrón
- 1 lžíce olivovový olej
- 300 g přírodní rýže
- 1 l kuřecí vývar
- 1 lžička sušená majoránka
- 1 lžička sušený tymián
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 1 svazeček petrželka
- dle chuti sůl a pepř
- 50 g nastrouhaný parmazán
- 1 lžíce máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek taky nakrájíme. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
-
Na oleji podusíme pórek, cibuli a česnek. Přidáme rýži a krátce ji opečeme. Přilijeme 1/3 kuřecího vývaru s citronovou šťávou a kůrou, okořeníme a přidáme rajčatový protlak. Při nízké teplotě dusíme asi 25 minut.
-
K rýži přilijeme zbytek vývaru, osolíme a ochutíme pepřem. Asi 30 minut zahříváme, až je rýže měkká, ale nerozvařená.
-
V hotovém rizotu necháme rozpustit máslo, přidáme parmazán a podáváme.