Je to moje oblíbená ryba, má velmi lahodné maso.
Renata Stlokalová, Plzeň
Ingredience
- 600 g candáta (stejným způsobem se dají připravit i jiné druhy ryb)
- trocha soli
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší květák
- 1 malá cibule
- 1 karotka
- 30 g tvrdého sýra
- Mléčná omáčka:
- 250 ml mléka
- 20 g hladké mouky
- 20 g másla
- podle chuti sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Candáta naporcujeme, osolíme a na másle s olejem opečeme. Květák uvaříme, cibuli s karotkou nakrájíme na větší kousky a orestujeme.
-
Přípravíme si mléčnou omáčku: mouku s máslem utřeme, rozmícháme v menším množství horkého mléka, pak přilijeme zbylé mléko, osolíme, provaříme a scedíme.
-
Zapékací nádobu vymažeme máslem, vložíme do ní růžičky květáku s orestovanou karotkou a cibulí, zalijeme mléčnou omáčkou, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, pokropíme máslem a zapékáme v troubě asi 10 minut. Podáváme s opečeným candátem a vařenými brambory.