Jsou jednoduché a přitom výborné, zejména za horkých letních dní.
Alžběta Šedová, Třebíč
Ingredience
- 80 g bílá veka
- 100 ml mléko
- 400 g vepřové a hovězí maso
- 1 cibule
- 1 lžíce sádlo
- 1 vejce
- trocha pepře
- sůl podle potřeby
- 50 g hladká mouka
- 4 lžíce olej na smažení
- 200 ml kysaná smetana
- petrželka na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
tky, pokapeme mlékem a necháme prosáknout, dokud nezměkne, pak ji rozmačkáme. Vepřové i hovězí maso nakrájíme na kostky a umeleme na masovém mlýnku.
-
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na sádle a necháme zchladnout.
-
Do mísy vložíme umleté maso, veku, zpěněnou cibuli, vejce, přidáme mletý pepř, sůl a důkladně vše promícháme. Podle chuti dosolíme.
-
Ze směsi uděláme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a připravené kuličky na něm ze všech stran dozlatova osmažíme. Zalijeme je zakysanou smetanou a krátce podusíme pod pokličkou.
-
Na talíři je ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem. TIP: Pro pikantnější chuť můžeme přidat i chilli papričku.