Reklama
Artyčoková polévka
Fotogalerie:

Artyčoková polévka

Zuzana Bartošová

Olomouc

Sváteční pochoutka, kterou si každý zamiluje.

Zuzana Bartošová, Olomouc

Ingredience

  • 100 g pórek
  • 1 střední cibule
  • 80 g máslo
  • štáva z 1/2 citronu
  • 250 g brambory
  • 200 g artyčoky v nálevu
  • 150 ml zakysaná smetana
  • sůl podle potřeby
  • trocha bílého pepře
  • na ozdobu 4 plátky citronu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pórek podélně přepůlíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kostky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme pórek s cibulí. Restujeme při nižší teplotě do sklovité barvy a pak zalijeme citronovou šťávou. Přilijeme 800 ml vody.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s artyčoky přidáme do polévky. Vše přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a bílým pepřem.

  3. Servírujeme s plátkem citronu. Podáváme se světlým pečivem a bílým vínem. Pro lepší chuť můžeme přilít trochu bílého vína do polévky při zalití vodou.

Tip redakce

Jako přílohu můžeš zkusit  podávat také teplé, dozlatova opečené toasty nebo přímo do polévky nasypat opečené houstičky. Bílé víno by mělo být suché a dobře vychlazené.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Korma z krůtího masa

Korma z krůtího masa

Korma je indický pokrm, marinuje se asi 2 hodiny.Dělá se i z kuřecího. Dalibor ...
Vaříme express /20.07.16
Uhlířina

Uhlířina

Musím vařit pětilitrový hrnec, a i tak je jí málo.
Lenka Tomková, Příbor
Vaříme express /13.07.12
Plněné avokádo

Plněné avokádo

Exotický, rychlý a lehký předkrm.

Martina Volechová, Zaječí

Vaříme express /13.08.14
Zapečený sladký hermelín

Zapečený sladký hermelín

Rychlá a snadná dobrůtka.

Monika Hanzelová, Vsetín

Vaříme express /18.06.13
Špagety zapečené s rukolou

Špagety zapečené s rukolou

Když večer dorazím z práce, tak nemám čas na dlouhé vyvařování. Naštěstí ...

Vaříme express /17.03.17
Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Večeře pro čtyřčlennou rodinu vyjde na 40 Kč.
 Irena Poláková, Rudná
Vaříme express /28.12.10
 

Nejnovější

Kuřecí křupánci s bramborovou kaší

Kuřecí křupánci s bramborovou kaší

Říká se jim také stripsy Podle receptu Mirky Dorůstkové z Kladna
Vaříme express /17.08.18
Těstoviny orecchiette s kedlubnovými listy

Těstoviny orecchiette s kedlubnovými listy

Malá ‚‚ouška‘‘ po italsku

Italské slovo „orecchiette‘‘ je složeninou dvou ...

Všehochuť /17.08.18
Buchta 3bit

Buchta 3bit

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Všehochuť /17.08.18
Mozaiková maxičokoláda

Mozaiková maxičokoláda

Kateřina Gajová, Brno

Sladký život /17.08.18
Nektarinkový cheesecake

Nektarinkový cheesecake

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /17.08.18
Eskymo řezy

Eskymo řezy

Markéta Žáková, Zlín

Sladký život /17.08.18
Čokládový koláč s hruškou

Čokládový koláč s hruškou

Podle receptu

Jany Lipové z Prahy

Sladký život /17.08.18
Vegetariánské fašírky

Vegetariánské fašírky

Lucia Borbélyová, Tvrdošovce, Slovensko

Zdravě a chutně /16.08.18
Zapékané brambory s celerem

Zapékané brambory s celerem

Podle receptu

Jindřišky Pošmurné z Havířova

Všehochuť /16.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama