Reklama
Artyčoková polévka
Fotogalerie:

Artyčoková polévka

Zuzana Bartošová

Olomouc

Sváteční pochoutka, kterou si každý zamiluje.

Zuzana Bartošová, Olomouc

Ingredience

  • 100 g pórek
  • 1 střední cibule
  • 80 g máslo
  • štáva z 1/2 citronu
  • 250 g brambory
  • 200 g artyčoky v nálevu
  • 150 ml zakysaná smetana
  • sůl podle potřeby
  • trocha bílého pepře
  • na ozdobu 4 plátky citronu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pórek podélně přepůlíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kostky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme pórek s cibulí. Restujeme při nižší teplotě do sklovité barvy a pak zalijeme citronovou šťávou. Přilijeme 800 ml vody.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s artyčoky přidáme do polévky. Vše přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a bílým pepřem.

  3. Servírujeme s plátkem citronu. Podáváme se světlým pečivem a bílým vínem. Pro lepší chuť můžeme přilít trochu bílého vína do polévky při zalití vodou.

Tip redakce

Jako přílohu můžeš zkusit  podávat také teplé, dozlatova opečené toasty nebo přímo do polévky nasypat opečené houstičky. Bílé víno by mělo být suché a dobře vychlazené.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Žampionová pochoutka s hermelínem

Žampionová pochoutka s hermelínem

Zajímavý recept na dobrý bezmasý oběd, který ti bude chutnat. Hana Kupková, ...
Vaříme express /10.10.13
Kuřecí sendviče

Kuřecí sendviče

Přítel často jezdí na pracovní cesty. Dřív mu maminka smažila řízky, teď si ...

Vaříme express /05.09.17
Žampiony plněné bulgurem

Žampiony plněné bulgurem

Podle receptu

Šárky Urbanové z Klášterce

Vaříme express /25.09.19
Špenátová polévka

Špenátová polévka

Naše rodinka je prostě ‚‚polévková‘‘ a špe­nátový krém vařím ...
Vaříme express /09.04.09
Chlebová štóla

Chlebová štóla

Můžeme ji podávat teplou i studenou, obě varianty jsou vynikající.

Marta Nejedlá, ...

Vaříme express /12.05.16
Jablíčková játra

Jablíčková játra

Výborná variace na téma játra.
Hana Doležalová, Třebíč
Vaříme express /27.05.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu