Reklama
Artyčoková polévka
Fotogalerie:

Artyčoková polévka

Zuzana Bartošová

Olomouc

Sváteční pochoutka, kterou si každý zamiluje.

Zuzana Bartošová, Olomouc

Ingredience

  • 100 g pórek
  • 1 střední cibule
  • 80 g máslo
  • štáva z 1/2 citronu
  • 250 g brambory
  • 200 g artyčoky v nálevu
  • 150 ml zakysaná smetana
  • sůl podle potřeby
  • trocha bílého pepře
  • na ozdobu 4 plátky citronu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pórek podélně přepůlíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kostky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme pórek s cibulí. Restujeme při nižší teplotě do sklovité barvy a pak zalijeme citronovou šťávou. Přilijeme 800 ml vody.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s artyčoky přidáme do polévky. Vše přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a bílým pepřem.

  3. Servírujeme s plátkem citronu. Podáváme se světlým pečivem a bílým vínem. Pro lepší chuť můžeme přilít trochu bílého vína do polévky při zalití vodou.

Tip redakce

Jako přílohu můžeš zkusit  podávat také teplé, dozlatova opečené toasty nebo přímo do polévky nasypat opečené houstičky. Bílé víno by mělo být suché a dobře vychlazené.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pečená obalovaná křidýlka

Pečená obalovaná křidýlka

Snadný oběd i pro úplné začátečníky. Veronika Zelená, Jindřichův Hradec
Vaříme express /16.09.13
Langoše z mikyšky

Langoše z mikyšky

Usmaž si skvělé domácí langoše z těsta se zajímavou chutí.
Martina Orlová, ...
Vaříme express /30.07.09
Plněné papriky

Plněné papriky

Přijdou vhod, když je venku horko.
Marcela Krejčí, Velké Meziříčí
Vaříme express /04.08.11
Salát ‚‚Slunečnice‘‘

Salát ‚‚Slunečnice‘‘

Je moc dobrá a navíc ještě pěkně ozdobí stůl.

Irena Ivanová, Ostrava

Vaříme express /15.02.17
Masové šišky se sýrem

Masové šišky se sýrem

Sekanou ještě posypeme osmaženou cibulkou nebo petrželkou.

Božena ...

Vaříme express /22.09.17
Zapečené žampiony

Zapečené žampiony

Pokud chceš, aby byly porce větší, kup si místo klasických žampiony portobello.

...

Vaříme express /17.08.17
 

Nejnovější

Rychlé zapečené brambory

Rychlé zapečené brambory

Marie Svobodová, Lysice
Za pár korun /27.05.18
Zapékaná těstovinová hnízda

Zapékaná těstovinová hnízda

Těstoviny milují všichni

Podle receptu Danuše Hronové z Berouna

Vaříme express /27.05.18
Pikantní polentová pizza

Pikantní polentová pizza

Vojtěch Vidrmann, Plzeň

Vaříme express /27.05.18
Kniha pohádek

Kniha pohádek

Pro šťastné konce

Podle receptu Daniely Vrané z Mimoně

Všehochuť /27.05.18
Pomerančové palačinky s kuřecím a žampiony

Pomerančové palačinky s kuřecím a žampiony

Natalija Šuněvičová, Chomutov

Všehochuť /27.05.18
Rebarborové řezy

Rebarborové řezy

Hana Šátralová, Praha

Sladký život /27.05.18
Broskvové řezy

Broskvové řezy

Podle receptu

Anny Dobešové z Prahy

Sladký život /27.05.18
Tvarůžkové zlaťouchy

Tvarůžkové zlaťouchy

Veronika Marková, Český Těšín

Za pár korun /26.05.18
Cuketová tornáda

Cuketová tornáda

Tereza Jahodová, Neratovice

Vaříme express /26.05.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama