Reklama
Reklama
Artyčoková polévka
Fotogalerie:

Artyčoková polévka

Zuzana Bartošová

Olomouc

Sváteční pochoutka, kterou si každý zamiluje.

Zuzana Bartošová, Olomouc

Ingredience

  • 100 g pórek
  • 1 střední cibule
  • 80 g máslo
  • štáva z 1/2 citronu
  • 250 g brambory
  • 200 g artyčoky v nálevu
  • 150 ml zakysaná smetana
  • sůl podle potřeby
  • trocha bílého pepře
  • na ozdobu 4 plátky citronu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pórek podélně přepůlíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kostky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme pórek s cibulí. Restujeme při nižší teplotě do sklovité barvy a pak zalijeme citronovou šťávou. Přilijeme 800 ml vody.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a společně s artyčoky přidáme do polévky. Vše přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a bílým pepřem.

  3. Servírujeme s plátkem citronu. Podáváme se světlým pečivem a bílým vínem. Pro lepší chuť můžeme přilít trochu bílého vína do polévky při zalití vodou.

Tip redakce

Jako přílohu můžeš zkusit  podávat také teplé, dozlatova opečené toasty nebo přímo do polévky nasypat opečené houstičky. Bílé víno by mělo být suché a dobře vychlazené.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Tortillky s kuřecím masem

Tortillky s kuřecím masem

Úspěch je zaručený, zatím chutnalo všem. Tomáš Diviš, Kutná Hora
Vaříme express /25.10.15
Zeleninový tatarák

Zeleninový tatarák

Zajímavý a netradiční předkrm.

Stanislava Hrbáčková, Přeštice

Vaříme express /13.06.14
Jablkové palačinky

Jablkové palačinky

Tyhle palačinky mi připomínají moji pratetu. Rozmazlovala mě a sestru svými pochoutkami.
...
Vaříme express /28.02.10
Hovězí bifteky

Hovězí bifteky

Chutnají nám s opečenými brambory.

Jaromíra Tichá, Olomouc

Vaříme express /13.11.13
Pikantní polévka

Pikantní polévka

Porce polévky ozdobíme lístky bazalky.

Zuzana Fričová, Benešov

Vaříme express /06.09.16
Halušky se zakysanou smetanou

Halušky se zakysanou smetanou

Nezapomeň na sklenici vychlazeného piva.

Libuše Konířová, Frýdek-Místek

Vaříme express /22.02.16
 

Nejnovější

Svíčková ze zahrady

Svíčková ze zahrady

Mariana Vašíčková, Olomouc
Škola vaření /20.03.19
Králík pečený v pytli

Králík pečený v pytli

Zkus pečicí fólii

Olga Malá, Praha

Škola vaření /20.03.19
Treska s kůrkou ze sezamu

Treska s kůrkou ze sezamu

Ivana Černá, Praha

Vaříme express /20.03.19
Kapr na fazolkách

Kapr na fazolkách

Radka Vobecká, Roudnice nad Labem

Vaříme express /20.03.19
Losos na špenátu

Losos na špenátu

Zdeňka Blažková, Vsetín

Vaříme express /20.03.19
Losos ve vaječném těstě

Losos ve vaječném těstě

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Vaříme express /20.03.19
Pstruh s mandlovou nádivkou

Pstruh s mandlovou nádivkou

Andrea Janáková, Polička

Zdravě a chutně /20.03.19
Pomerančový losos s pyré

Pomerančový losos s pyré

Karla Hanáková, Plzeň

Zdravě a chutně /20.03.19
Sumec na víně s bylinkami

Sumec na víně s bylinkami

Daniela Svobodová, Most

Zdravě a chutně /20.03.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama