Ingredience
- 1 vejce velké
- 100 g třtinový cukr
- 175 g máslo
- 140 g tekutý med
- 350 g hladká mouka
- 1 lžíce zázvor
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 250 g dýňová dužina
- hrst směs kandovaného ovoce a rozinek
- hrst dýňová semínka a ořechy
- hrst vlašské ořechy
- dle potřeby máslo na vymazání formy
- dle potřeby hrubá mouka na vysypání formy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V míse smícháme vejce s cukrem. Šlehačem vyšleháme do zhoustnutí, potom přidáme zchladlé přepuštěné máslo a opět zašleháme.
-
Dále vmícháme med a mouku smíchanou s kypřicím práškem a zázvorem (pokud použijeme čerstvý zázvor, musíme jej nastrouhat).
-
Dýni oloupeme, odstraníme semena a dužinu nastrouháme. Přidáme ji společně s pokrájenými rozinkami, kandovaným ovocem, semínky a oříšky do směsi a dobře promícháme.
-
Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto přendáme do formy a posypeme půlkami vlašských oříšků.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C 50–60 minut. Během pečení zvyšíme teplotu na 180 °C, aby chlebíček nabyl a zezlátl. Necháme ho ve formě pět minut odpočinout, pak ho vyjmeme a necháme vychladnout.
-
Podle návodu připravíme čokoládovou polevu a nastříkáme ji na chlebíček.
-
Moučník podáváme nakrájený na plátky, které ozdobíme šlehačkou nebo namažeme máslem.
TIP: Dej pozor – při použití většího množství zázvoru by mohl chlebíček zhořknout.