Ingredience
- Těsto:
- 150 ml mléko
- 1 lžíce med
- 2 lžíce povidla
- 1 těsto listové
- 2 lžíce cukr krupice
- 200 g mák mletý
- 100 g ořechy vlašské mleté
- hrst ořechy na posypání
- mouka hladká na vyválení těsta
- Poleva:
- 50 g cukr moučkový
- 1 lžíce citronová šťáva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do hrnce nasypeme mletý mák, zalijeme ho mlékem a pomalu začneme vařit. Do směsi přidáme med, cukr a namleté ořechy.
-
Za stálého míchání vaříme 20 minut. Mák změkne, mléko se vstřebá a částečně odpaří.
-
Na závěr přidáme povidla a ještě 5 minut povaříme. Stále mícháme, směs se velmi snadno připaluje. Hotovou směs necháme zchladnout.
-
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé bude jeden štrúdl. Těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na asi 0,5 cm tenký plát. Na střed naneseme studenou směs a závin zabalíme. Konce těsta zahneme dospod.
-
Pečeme na 200 °C dozlatova. Po upečení necháme zchladnout, pokapeme citronovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů.