Ingredience
- Těsto:
- 300 g mouka polohrubá
- 150 g máslo
- 100 ml mléko
- 2 lžíce cukr krupice
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 1/2 lžičky sůl
- Ostatní:
- 250 g tvaroh měkký
- 1 cukr vanilkový
- 1 lžíce med
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Záleží‚ jestli budeme štólu zadělávat ručně nebo v pekárně. Z pekárny je štóla nadýchanější a větší.
-
Postup v pekárně: nejdříve do pekárny vložíme droždí‚ mléko‚ cukr‚ 1 lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce‚ změklé máslo‚ mouku a sůl a zapneme program na kynutá těsta (program nepeče).
-
Pokud zaděláváme těsto ručně, je postup podobný. Po vykynutí asi po 1 hodině těsto rozválíme na obdélník a vložíme náplň‚ kterou rozetřeme po celé ploše. Připravili jsme ji smícháním všech uvedených ingrediencí. Potom z obou delších stran svineme do středu.
-
Dáme na vymaštěný plech nebo na plech s pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme při 170 °C přibližně 50 minut.
-
Po upečení ještě horkou štólu potřeme po celé ploše rozehřátým máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem (těsto na štólu není skoro vůbec sladké).
TIP: Do tvarohové náplně můžeš samozřejmě přidat dle chuti strávníků rozinky nebo různé druhy kandovaného ovoce.