Ingredience
- Těsto:
- 500g mouka hladká
- 250ml mléko
- 35g droždí
- 80g cukr krupice
- 2 žloutek
- 100g máslo rozpuštěné
- špetka sůl
- špetka citrónová kůra
- 1/2 vanilkový lusk
- 1 žloutek na potření
- Náplň:
- 1 cukr vanilkový
- 100g mleté piškoty
- 1 vejce
- 1 lžíce rum
- cukr moučkový na posypání
- mák mletý celé loupané mandle na ozdobu
- mléko 200g
- 250ml
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Překryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek.
-
Když vzejde, přidáme zbytek mléka, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vnitřek z poloviny vanilkového lusku. Vše zpracujeme v těsto, lehce poprášíme moukou a zakryté necháme kynout asi 40 minut v teple.
-
Zatím připravíme makovou nádivku. Mák svaříme v mléce, přidáme vanilkový cukr a mleté piškoty polité rumem. Hmotu zamícháme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme vejce.
-
Nakynuté těsto opět prohněteme a rozdělíme na 20 stejně velkých dílků. Z nich tvoříme kuličky, které stlačíme pomocí dna sklenky na placku s nižším středem a vyvýšeným okrajem.
-
Placky klademe na plech vyložený pečicím papírem, okraje potřeme rozšlehaným žloutkem, do středu naneseme nádivku a nahoru přimáčkneme mandličku.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15–20 minut. Po upečení koláče ještě pocukrujeme.
TIP: Jestli máš k dispozici čerstvé nebo zavařené švestky, můžeš je přidat k nádivce.