Podle receptu
Hany Kubátové ze Svitav
Ingredience
- TĚSTO:
- 750 ml vody
- 230 g másla
- špetka soli
- 230 g hladké mouky
- 8 vajec
- NÁPLŇ:
- 700 ml mléka
- 2 karamelové pudinky
- 250 g másla
- 6 lžic cukru krystal
- 500 g smetana
- 2 ztužovače šlehačky
- POLEVA:
- 250 g cukru krystalu
- 250 ml smetany ke šlehání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve vodě rozpustíme máslo. Vmícháme sůl a mouku, pak postupně přidáváme vejce. Těsto za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud se lepí na vařečku.
-
Hotové těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 °C asi 35 minut.
-
Z mléka a karamelového prášku uvaříme hustý pudink a necháme ho úplně vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a pudink do něj postupně zašleháme. Krém rovnoměrně natřeme na jeden upečený a vychladlý plát.
-
Na krém rozetřeme ušlehanou smetanu se ztužovačem a přiklopíme druhým plátem těsta.
-
Nakonec připravíme karamelovou polevu. Cukr vložíme do většího hrnce a za stálého míchání ho necháme rozpustit, až začne karamelizovat. Pak přilijeme horkou smetanu, pozor, smetana hodně vzkypí. Polevu rozetřeme na moučník a necháme ho ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.