Lepší než z cukrárny.
Jana Pudíková, Arneštovice
Ingredience
- Těsto :
- 1 sklenička voda
- 1/4 kostky tuk
- špetka sůl
- 1 sklenička polohrubá mouka
- 3 ks vejce
- hrubá mouka na vysypání plechu
- tuk na plech
- Krém :
- 3 skleničky mléko
- 1 a 1/2 balení vanilkový pudink
- 2 ks žloutky
- 3 lžíce cukr moučka
- 1/3 kostky máslo
- 1 lžíce rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vodu, tuk a sůl přivedeme k varu, tenkým praménkem vsypeme mouku za stálého míchání a vaříme (odpalujeme) na mírném ohni asi 4 minuty, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec. Těsto necháme trochu vychladnout za občasného zamíchání, pak postupně vmícháme vejce. Z hladkého těsta stříkáme sáčkem s vroubkovanou trubičkou větrníčky na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
-
Vytvarované větrníčky ihned vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C, asi po 5 minutách příkon tepla zmírníme a dopečeme dozlatova. Horké větrníčky rozkrojíme, aby vyšla pára a necháme vychladnout.
po vychladnutí naplníme spodní půky krémem a větrníčky opět spojíme. Před podáváním je pocukrujeme neb potáhneme polevou z cukru, vody a lžičky silné černé kávy.
-
Krém:
V mléce rozmícháme pudinkové prášky a žloutky, za stálého míchání je uvedeme do varu a minutu povaříme. Vychladíme je za občasného zamíchání, pak přidáme cukr, změklé máslo, rum a ušleháme lehký krém.
-
Rozpůlené větrníčky plníme krémema obě půlky opět spojíme.
TIP : Před podáváním je pocukrujeme nebo potáhneme polevou z cukru, vody a lžičky silné černé kávy.