Vhodné jako velikonoční pomlázka.
Hana Šátralová, Praha
Ingredience
- 300 g hladká mouka
- 160 g tuk HERA
- 100 g cukr moučka
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1 kus žloutek
- 1 sklenička džem
- 100 g bílá čokoláda
- tekuté potravinářské barvy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z mouky, tuku, moučkového cukru, vanilkového cukru a žloutku vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Těsto vyválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme požadovaný tvar.
Pečeme při teplotě 180 °C.
-
Cukrátka slepíme džemem a začneme zdobit čokoládou (také můžeme použít cukrovou polevu - 200 g moučkového cukru a 3 lžíce horké vody třeme, až je poleva hladká).
-
Čokoládu rozehřejeme a odebereme pro každou barvu 1 lžíci (stačí na to jen malé šálky na kávu) a obarvíme dle vlastního výběru.
-
Cukrátko namočíme do bílé čokolády a štětečkem nanášíme barevnou čokoládu. Slepičce nakreslíme křidélko. Kohoutkovi uděláme od středu těla k zadnímu konci svislé pruhy různých barev a párátkem přejíždíme od středu k zadnímu konci a tím proužky rozmázneme. Čokoládu stále udržujeme horkou( je to základ úspěchu), proto zdobíme po jednom kousku.
-
Po zatuhnutí čokolády dozdobíme očka a zobáčky. Naposled děláme kuřátka, kdy zbytek bílé čokolády obarvíme žlutou barvou.