Ingredience
- 1 kg mouka hladká
- 250 g máslo
- 220 g cukr krupice
- 1 cukr vanilkový
- 1/2 lžičky sůl
- 80 g droždí
- 3 žloutek
- 300 ml mléko
- citrónová kůra
- mandle nasekané
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Odebereme mouku a špetku cukru na kvásek. Z mouky, másla, soli, vanilk.cukru a cukru uděláme drobenku.
-
Z mouky, droždí a vlažného mléka zaděláme kvásek, který s dalšími ingrediencemi přidáme ke drobence. Vše spojíme a uhněteme.Když se těsto nelepí, necháme ho hodinu dokynout.
-
Pak z něj vytvoříme 2 vánočky (1 vánočka je ze 14 copánků, 1 copánek váží asi 70 g – copánky propleteme).
Spodek je asi z 5 copánků, dále pleteme ze 4, 3, 2. Upletené copy klademe na sebe. -
Navrch vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými mandlemi.Pečeme při 165 °C asi 45 minut.TIP: Do těsta můžeme zapracovat rozinky.