Jsou sice pracnější než jiné koláče, ale rozhodně to stojí za to. Těsto ze žloutků je křehounké a moc dobré.
Viola Jandejsková, Volary
Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 250 g hera
- 250 g cukr
- 5 vejce
- 7 g kypřící prášek
- 200 g cukr moučka
- 800 g jablka
- hrst rozinky
- hrst ořechy nasekané najemno
- špetka skořice
- špetka sůl
- 1 balení vanilkový cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Žloutky ušleháme s cukrem a s vanilkovým cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva, změklou heru a vypracujeme těsto. Pokud těsto lehce osolíme, má pak lepší chuť. Dvě třetiny vyválíme a vyložíme jím vymazaný a vysypaný plech. Zbytek uložíme do lednice.
-
Jablka nastrouháme, přidáme rozinky, ořechy a skořici a rozložíme je na těsto. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme i moučkový cukr a rozetřeme na jablka.
-
Nakonec vše nahrubo postrouháme zbylou třetinou těsta z lednice. Pečeme v předehřáté troubě asi na 180°C dorůžova.