Radka Škorpilová, Rožnov
Ingredience
- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 80 g cukru moučky
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- Náplň:
- 100 g sušených švestek
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru moučky
- 3 jablka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve nasypeme sušené švestky do misky, zalijeme je horkou vodou a necháme nabobtnat.
-
Do prosáté mouky přimícháme kypřicí prášek a moučkový cukr, přidáme na kousky rozkrájené máslo, žloutek, vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto.
-
Hlubší plech nebo hranatou formu vymažeme máslem, vtlačíme do ní těsto a necháme půl hodiny odležet v chladu.
-
Tvaroh rozetřeme se žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících vešleháváme cukr, až vznikne hustý a lesklý sníh, který pak opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenčí měsíčky.
-
Švestky necháme okapat na cedníku. Těsto krátce zapečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–20 minut.
-
Formu vyjmeme, těsto necháme vychladnout, pak je potřeme tvarohem, vrch obložíme plátky jablek a posypeme švestkami. Dopékáme v troubě předehřáté na 170 °C asi 25 minut.