Poprvé jsem dělala tento koláč jako dárek mamince k svátku. A měl veliký úspěch. Kombinace rebarbory a jahod je velmi zajímavá a chutná.
Michaela Casková, Česká Lípa
Ingredience
- Těsto:
- 250 g polohrubá mouka
- 140 g máslo
- 70 g cukr krupice
- 2 žloutky
- 3 lžíce mléko
- špetka citrónová kůra
- špetka soli
- na posyp válu mouka
- Nádivka:
- 50 g máslo
- 40 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 200 g tvaroh
- všechny zbylé bílky
- Ostatní:
- 100 g jahody
- 3 řapíky rebarbora
- 50 g máslo
- 50 g cukr krupice
- 50 g hrubá mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdříve si oloupeme a na kolečka nakrájíme rebarboru. Následně ji dostatečně osladíme. Jahody nakrájíme na plátky a pustíme se do těsta.
-
Do mouky nakrájíme máslo, přidáme cukr, žloutky, mléko, sůl a citrónovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, rozválíme na plát a vyřízneme podle velikosti dortové formy. Vložíme do předem vymazané a vysypané formy. Vytvoříme okraje koláče. Necháme na chvíli zapéct v předehřáté troubě na 180 °C.
-
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme tvaroh a vyšlehaný sníh z bílků. Tvarohovou směs rozetřeme na povrchu předpečeného koláče. Naskládáme na něj kousky rebarbory (můžeme vymačkat přebytečnou vodu) a jahod a posypeme drobenkou. Pocukrujeme podle chuti a kyselosti jahod. Pečeme dalších přibližně 35 minut.