Díky tvarohu je těsto příjemně vláčné.
Veronika Soukupová, Hradec Králové
Ingredience
- Hlavní suroviny:
- 200 g hera
- 4 ks vejce
- 150 g cukr moučka
- 1 vanilinový cukr
- 250 g měkký tvaroh
- 2 lžíce rum
- 200 g polohrubá mouka
- 1 kypřicí prášek
- 150 g kandovaná pomerančová a citronová kůra
- trocha tuku a polohrubé mouky na formu
- Vanilková omáčka:
- 400 ml smetana
- 2 lžíce mléko
- 10 g vanilkový pudink
- 1 vanilinový cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky do dvou misek. Ke žloutkům přidáme heru, moučkový a vanilinový cukr a vše ušleháme do pěny.
-
Přidáme tvaroh a rum a zašleháme je do směsi. Přisypeme hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem, bílky vyšleháme do tuhé pěny a vše opatrně promícháme. Na závěr vmícháme kandované ovoce.
-
Formu na chlebíček vytřeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 ˚C asi 50 minut. Necháme vychladnout a vyklopíme.
-
V hrnci zahřejeme smetanu. Pudinkový prášek rozmícháme v mléce a přilijeme do smetany. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí a dochutíme vanilin ovým cukrem.
TIP : Chlebíček podáváme politý vanilkovým krémem.