Pamatuji si, že babička vždy brzy ráno před zabijačkou pekla několik plechů buchet. Byly pak příjemným zpestřením celodenních masových hodů.
Halina Semorádová, Znojmo
Ingredience
- Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 200 ml mléko
- 20 g droždí
- 60 g cukr
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 2 lžíce rum
- 50 g máslo
- 50 g sádlo
- špetka sůl
- z 1 citronu citronová kůra
- Náplň
- 300 g tvaroh
- 1 žloutek
- 30 g máslo
- 1 vanilkový pudink
- 70 g cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do misky nalijeme čtyři lžíce mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Misku zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout kvásek.
-
Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou kůru z omytého citronu, vejce, rum. Přidáme kvásek, vlažné mléko a rozpuštěný tuk (pouze vlažný). Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
-
Než vykyne, připravíme si tvarohovou náplň. Žloutek utřeme s máslem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a lžičku vanilkového pudinku. Promícháme.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme je na plát. Rozkrájíme je na čtverečky a na každý čtverec dáme tvarohovou náplň a zabalíme. Buchty naskládáme do vymaštěného pekáče a povrch potřeme sádlem. Necháme ještě 30 minut v pekáči kynout a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C 35–40 minut dozlatova.