Vypadají jako kupované, jsou však mnohem lepší!
Vendula Šeflová, Mnichovo Hradiště
Ingredience
- Těsto :
- 500 g listové těsto
- 1 bílek
- 2 lžíce třtinový cukr
- Náplň:
- 500 g třešně
- 2 lžičky citronová šťáva
- 3 lžíce kukuřičný škrob
- 50 g krupicový cukr
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 1 lžíce Amaretto
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vypeckované třešně promícháme s citronovou šťávou a dáme stranou. V misce smícháme kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody. V hrnci na mírném ohni zahříváme cukr do rozpuštění, zvýšíme plamen a bez míchání rozehřejeme na tmavý karamel.
-
Ztlumíme a přidáme třešně, vanilkový extrakt a amaretto. Až se rozpustí karamel, přidáme za stálého míchání škrobovou směs. Vzniklý sirup by měl ulpívat na lžíci. V případě potřeby přidáme ještě více škrobu, záleží na tom, kolik šťávy pustí třešně. Necháme vychladnout.
-
Rozválíme těsto na pomoučeném vále a nakrájíme na cca 12 obdelníků o rozměrech 15x13 cm. Okraje každého plátu potřeme bílkem prošlehaným s vodou. Ke kratší straně dáme 3 lžíce vychladlé třešňové náplně, přehneme a okraje přitiskneme.
-
Taštičky potřeme bílkem a posypeme cukrem. Ostrým nožem uděláme do těsta tři šikmé zářezy, aby mohla unikat pára. Dáme chladit na 30 minut.
-
Troubu předehřejeme na 190 °C. Taštičky pečeme 30-40 minut dozlatova.