Kdo ochutná, zamiluje si je.
Lenka Čotková, Halenkov
Ingredience
- 350 g hladká mouka
- 1/3 kostky tuk Zlatá Haná
- 70 g cukr krupice
- trocha soli
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 1 žloutek
- cukr moučka, polohr. mouka a máslo na drobenku
- náplně: tvarohová‚ maková‚ borůvky (co má kdo rád)
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z vlažného mléka‚ trošky cukru a rozdrobených kvasnic zaděláme kvásek. Umícháme těsto a dáme je kynout na teplé místo asi na 45 minut. Mezitím si přípravíme náplně‚ kterými budeme potírat frgály. Tvarohová je klasika‚ ale i zavařené okapané borůvky jsou výborné.
-
Z vykynutého těsta uděláme 3 bochánky‚ které necháme ještě chvíli odpočinout na vále. Potom je vyválíme do velikosti plechu‚ který vymažeme tukem. Těsto přeneseme‚ urovnáme na plech a potřeme připravenou náplní.
-
Takto přichystané koláče posypeme drobenkou z rozpuštěného másla, cukru a polohrubé mouky. Frgály pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C‚ až jsou okraje a kousky drobenky opečené dozlatova. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Okraje koláčů potřeme rozpuštěným máslem.