... neboli hruškový koláč. Tento recept jsem si přivezla z cest a musím říct‚ že zatím každý‚ kdo tuto mňamku ochutnal‚ byl nadšený.
Markéta Rambousková, Hostivice
Ingredience
- 1 a 1/4 hrnku hladká mouka
- špetka soli
- 1 máslo
- 3 lžíce ledová voda
- 6-8 ks hrušky
- 1/2 hrnku cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme si těsto z mouky‚ soli a asi poloviny dobře vychlazeného másla. Přidáme 3 lžíce studené vody. Z těsta vytvoříme placku a dáme na chvíli do lednice.
-
Oloupané a rozpůlené hrušky zbavíme jádřinců. Ve velké pánvi rozpustíme polovinu másla a 1/2 hrnku cukru. Necháme rozpustit a přidáme rozpůlené hrušky. Smažíme asi 15 minut, než zkaramelizují do zlatohněda.
-
Připravíme si dortovou nebo vyšší koláčovou formu‚ na dno naskládáme opečené hrušky a zalijeme zbylým karamelem. U dortové formy doporučuji vyložit alobalem‚ aby karamel neprotekl.
-
Vychlazené těsto vyválíme a plát těsta položíme na hrušky. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 45 minut.
-
Po upečení necháme dezert chvilku stát a pak jej překlopíme na talíř. Podáváme nejlépe teplý se lžičkou šlehačky či zakysané smetany.
-
Stejným způsobem můžeme koláč připravovat také s jablky.