Kynuté těsto s chutí skořice.
Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Ingredience
- 500 g mouka polohrubá
- 200 ml mléko
- 1 vejce
- 100 g máslo nebo hera
- 1 cukr vanilkový
- špetka sůl
- 1 kostka droždí
- 1 cukr skořicový
- 1 vejce na potření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do větší mísy nasypeme mouku a utvoříme v ní dva důlky. Do jednoho důlku nalijeme teplé mléko a rozdrobíme do něj droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a špetkou soli. Do druhého důlku rozklepneme vejce a zalijeme jej rozpuštěným máslem. Necháme vzejít kvásek a poté vypracujeme těsto, které necháme kynout 30 minut.
-
Poté vyválíme velkou placku, kterou potřeme vejcem a bohatě zasypeme cukrem a skořicí.
-
Stočíme do rolády a nakrájíme špalky dlouhé asi 5 cm. Uprostřed promáčkneme špachtlí, vrch potřeme vejcem a zasypeme cukrem a dáme péci na 200 °C asi 20 minut.