a švestkové knedlíky vládnou mé kuchyni.
Ingredience
- 750 g brambory
- 1 ks vejce
- sůl podle chuti
- 220 g mouka hrubá
- 80 g krupice
- 500 g švestky
- mák mletý na posypání
- cukr moučka podle potřeby
- 1 ks máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme zcela zchladnout. Po vychladnutí brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme odváženou mouku, krupici, vajíčko a špetku soli. Na vále zpracujeme v tužší těsto.
-
Těsto rozdělíme na tři přibližně stejné dílky. Z těch uděláme malé placičky, do kterých zabalíme celé švestky. Pokud se nechceme dělat s domácím těstem, koupíme směs na bramborové knedlíky v prášku a těsto si připravíme podle návodu na sáčku.
-
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 10–12 minut, dokud nevyplavou nahoru. Pak scedíme.
-
Mezitím si umeleme mák a smícháme ho s moučkovým cukrem. Knedlíky na talíři posypeme mákem s cukrem a polijeme je podle chuti rozpuštěným máslem.
TIP: K sladkým jídlům u nás doma podáváme hustou a vydatnou polévku, třeba gulášovou, čočkovou nebo kulajdu.