Pokud nemáme podmáslí ani kefír, stejně dobře poslouží i bílý jogurt. Smícháme ho s ostatními ingrediencemi a postupně přiléváme vodu nebo mléko, dokud těsto není přiměřeně husté.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 100 g kukuřičná mouka
- 75 g špaldová krupice
- 250 ml podmáslí nebo kefír
- 35 g fruktózy + 1 lžíce navíc na drobenku
- 4 lžíce oleje + 1 navíc na drobenku
- 1 zarovnaná lžička soda
- 1 šálek mletý mák
- špaldové, pšeničné nebo žitné klíčky (lze nahradit špaldovou moukou)
- několik vypeckovaných švestek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Fruktózu smícháme s moukou a sodou, prosejeme do mísy, přilijeme podmáslí a olej. 1 zarovnaná lžička sody. Vypracujeme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané kulaté formy, hustě posypeme mákem a poklademe půlkami švestek.
-
Nakonec posypeme drobenkou z fruktózy, klíčků a oleje. Pečeme 35 minut při 180 °C. Koláč chutná skvěle i vychlazený.