Ne každému rybáři se podaří tohoto krále sladkovodních ryb ulovit. Tak aspoň sladká útěcha.
Tereza Maršálková, Kyžlířov
Ingredience
- Hlavní suroviny :
- 2 ks piškotové obdélníkové pláty velikosti plechu
- 1 ks celá marmeláda
- 4 lžíce rum
- 1 ks potahovací hmota (marcipán)
- 1 ks potravinářské barvivo
- Krém :
- 500 ml mléko
- 2 ks vanilkový pudink
- 8 lžic cukr krupice
- 150 g cukr moučka
- 500 g máslo
- 4 lžíce rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Napřed si uděláme krém. Z mléka, pudinků a cukru krupice uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Zatím si do misky nachystáme na kousky pokrájené máslo. Utřeme je s cukrem moučkou a po lžičkách zašleháme pudink. Nakonec přidáme rum a pořádně promícháme.
-
Základ tvoří dva obdélníkové piškotové pláty velikosti plechu. Z každého plátu vykrojíme nožem tvar veliké zahnuté kapky. Vezmeme jeden plát (kapku), potřeme ho marmeládou a krémem a přiklopíme druhým plátem. Ten pak také potřeme marmeládou a krémem.
-
Odřezky piškotů‚ které zbyly z vykrojených plátů‚ rozdrobíme do misky‚ přidáme krém‚ rum‚ marmeládu a vypracujeme tzv. punčovinu. Takto připravenou vláčnou hmotou základní tvar těla doslova oplácáme. Všechnu spotřebujeme. Domodelujeme dlaněmi povrch těla a vše pěkně uhladíme.
-
Z marcipánu malý kousek odložíme stranou na oči a zbytek obarvíme nazeleno. Z dobře probarvené hmoty vytvarujeme zahnutý útvar (ve tvaru ryby) a přes sáček jej rozválíme (pozor, když válíme marcipán, dáváme si sáček zespodu i shora‚ aby se nelepil). Vyválený plát snadno přeneseme na povrch dortu za pomocí sáčku, pod nímž jsme ho vyváleli. Jakmile plát na korpus dokonale sedne‚ důkladně ho uhladíme.
-
Sejmeme sáček a domodelujeme detaily. Přebytek hmoty kolem odkrojíme. Ponecháme si rezervu o šířce 1 cm. Hotového sumce domodelujeme a můžeme obarvit štětečkem na tmavší zelenou.